Czosnek to produkt niezastąpiony w kuchni, który nadaje daniom niezwykłego aromatu, ma także cenne właściwości zdrowotne. Niestety jego obieranie przysparza niekiedy wielu problemów. Usunięcie charakterystycznej woni z rąk może okazać się nie lada wyzwaniem. Na szczęście jest na to świetne rozwiązanie.
Czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze, dodany do niektórych potraw doskonale wzbogaca ich smak. Poznaj najlepsze metody na błyskawiczne obieranie czosnku, bez bałaganu i niemiłego zapachu utrzymującego się na dłoniach.
Umieść czosnek w mikrofalówce
Obieranie czosnku w mikrofalówce? Brzmi dziwnie, ale naprawdę pomaga. Jeśli chcesz skorzystać z tej metody, połóż kilka nieobranych ząbków czosnku w odpowiednim naczyniu i włóż do mikrofalówki na 10-20 sekund. Po upływie tego czasu skórki powinny samoczynnie odlecieć lub dać się bez problemu oddzielić.
Inne szybkie sposoby na obieranie czosnku
Jeśli nie masz mikrofalówki, możesz zastosować inną metodę na szybkie obieranie czosnku, równocześnie unikniesz nieprzyjemnego zapachu na dłoniach. Weź słoik, wrzuć do środka ząbki czosnku, a następnie zakręcić naczynie i mocno nim potrząsaj. Po chwili łupinki także oddzielą się same. Warzywo możesz też łatwo obrać za pomocą małego, ostrego nożyka. Nie musisz nawet wcześniej odłączać ząbków od główki – przytrzymaj warzywo i po kolei wbijaj ostrze, cofając je – ząbki wyjdą obrane.