Dla wielu osób kuchnia bez ziemniaków nie byłaby tą samą kuchnią. To jeden z podstawowych produktów spożywczych, jakich używamy. Bez względu na to, czy ziemniak jest upieczony, czy ugotowany – stanowi wspaniałe uzupełnienie do wielu potraw. Przed obróbką cieplną z reguły obieramy te smaczne bulwy, chociaż nie jest to najprzyjemniejsza czynność. Zwłaszcza gdy kartofle są miękkie. Czynność tę możemy sobie ułatwić, wkładając kartofle na kilkanaście minut do bardzo zimnej wody.
Zazwyczaj przed gotowaniem czy smażeniem ziemniaków, zdejmujemy z nich skórkę. Niestety nieraz natrafimy na starsze, miękkie okazy, a takie trudniej się obiera. Jak ułatwić sobie to zadanie?
Wystarczy, że włożymy kartofle na pół godziny do zimnej wody. Możemy wrzucić do niej także kilka kostek lodu, dzięki czemu obieranie miękkich bulw pójdzie jak z płatka.
Gdy usuwamy skórkę z młodych warzyw, możemy skorzystać z 2 prostych trików. Pierwszy polega na ugotowaniu ziemniaków, zalaniu ich lodowatą wodą, a potem ostudzeniu i lekkim pocieraniu palcami – skórka powinna zejść bez problemu. Kolejny sposób to pozbycie się skórki przy użyciu drucianej szczoteczki. Wystarczy pocierać narzędziem surową bulwę. Wcześniej warto zalać kartofle chłodną wodą i odczekać kilka minut – obieranie będzie o wiele łatwiejsze.