Jak przechowywać suszone grzyby? To pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy, którzy pragną, aby ich zbiory zachowały cały swój smak i aromat przez długi czas. Warto korzystać z najprostszych sposobów na przechowywanie produktów spożywczych. Prezentujemy kilka z nich.
Jesienią w lasach pojawiają się cudowne dary. Mowa oczywiście o grzybach. Wiele osób szuka skutecznych metod na zachowanie ich walorów na dłużej. Jedną z nich jest suszenie. Należy jednak pamiętać, by potem przechowywać grzyby w odpowiednich warunkach. Sposób przechowywania ma niewątpliwy wpływ na ich jakość. W dogodnych warunkach mogą poleżeć bardzo długo. Natomiast narażone np. na wilgoć, mogą szybko spleśnieć, a takie trzeba będzie wyrzucić.
Przechowywanie suszonych grzybów
Leśne zbiory należy zamknąć w szczelnym pojemniku. Wtedy zabezpieczymy je przed utratą smaku i zmniejszymy szanse na to, że wkradną się do nich szkodniki (np. mole). Pudełko, do którego trafią egzemplarze, powinno być zacienione i wyposażone w uszczelkę, która ochroni zbiory przed wilgocią. Nieźle sprawdzą się plastikowe opakowania czy blaszane puszki, ale najlepszy będzie szklany słój. Decydując się na taki sposób przechowywania, warto mieć na uwadze jedną ważną rzecz. Takie naczynie wypełnione grzybami trzeba postawić w ciemnym miejscu – chociażby w szafce kuchennej.
Wrzuć do suszonych grzybów kilka ziarenek ryżu. Efekt cię zaskoczy
Jeśli obawiasz się, że do twojego pudełeczka z suszonymi grzybami dotrze wilgoć, możesz wrzucić do niego trochę suchego ryżu. Dzięki ziarenkom suszony produkt zachowa świeżość na dłużej, a tobie na pewno nie zabraknie specjalnego dodatku np. do bigosu.