REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWrzucasz ten składnik do zupy? Magda Gessler uważa, że to błąd

Wrzucasz ten składnik do zupy? Magda Gessler uważa, że to błąd

Magda Gessler i zupa warzywna
fot. screen Youtube / tvnpl / Pixabay

Polacy przepadają za zupami. Nic dziwnego, są proste, smaczne i zaspokajają głód na długo. Trudno wyobrazić sobie niedzielę bez esencjonalnego rosołu czy kultowych flaczków. Równie często na naszych stołach gości pomidorowa czy ogórkowa. Gotując danie, sięgamy po składniki, na które wydajemy sporo pieniędzy, a które tak na dobrą sprawę nie polepszają smaku zupy. Zdaniem Magdy Gessler to duży błąd.

REKLAMA

Zupa bez warzyw nie istnieje. To dzięki nim bulion staje się esencjonalny i nabiera smaku. Ponadto zostaje wzbogacony o masę składników mineralnych i witamin. Optymalne proporcje sprawią, że danie będzie bezbłędne. Dobrze, jeśli jarzyny są świeże, takie bowiem oddadzą zupie maksimum aromatu. Jednak często kierujemy się wygodą i podczas zakupów sięgamy po gotowe zestawy włoszczyzny. Magda Gessler uważa, że nie powinniśmy tego robić. Ekspertka kulinarna w rozmowie z „Faktem” stwierdziła, że to kardynalny błąd, który ujemnie wpływa na jakość oraz smak zupy.

Kupujesz gotową włoszczyznę? Popełniasz błąd

Według Magdy Gessler gotowe zestawy warzyw nie są dobre z dwóch powodów. Po pierwsze, są drogie, a po drugie, nie wnoszą zbyt wiele do potrawy. Gdy przyjrzymy się dokładnie, to zauważymy, że w gotowej włoszczyźnie najwięcej jest marchewki, która jest jednym najtańszych warzyw. Seler, por i pietruszka znajduje się w bardzo małej ilości, a Gessler zaznacza, że aby danie wyszło perfekcyjnie, należy zachować właściwe proporcje. Profesjonalistka sugeruje, że na idealny bulion jarzynowy trzeba przeznaczyć 4 selery i pory, 10 pietruszek i marchewek, a także kapustę włoską. Jest jeszcze jeden powód, przez który lepiej nie kupować gotowych zestawów warzyw. Chodzi o jakość. Włoszczyzna często jest nieświeża, a z takiej nie powstanie pyszna zupa.

Lepszym rozwiązaniem jest kupowanie każdego warzywa osobno. Wtedy sami zdecydujemy, ile jarzyn nam potrzeba. Mimo że taka strategia jest bardziej czasochłonna, to naprawdę się opłaca. W naszej zupie zagoszczą ładne i świeże okazy. Z łatwością przygotujemy pełne smaku i esencji danie, które posmakuje wszystkim. Starajmy się też unikać gotowych kostek rosołowych, które są zdradliwe dla na naszego zdrowia. Domową, zdrowszą wersję takiej kostki można zrobić samodzielnie w domu. Polecamy ten przepis.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA