REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWybitne mini pączki z twarogiem. Łatwe i gotowe w kilka chwil

Wybitne mini pączki z twarogiem. Łatwe i gotowe w kilka chwil

mini pączki z twarogiem
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Domowe pączki usmażone przez mamę lub babcię zostawiają w tyle wypieki z cukierni. Bez żadnych trudności przygotujesz je w domu i skosztujesz jeszcze w karnawale, a tradycji stanie się zadość. Dzięki niżej zamieszczonej recepturze zawsze przyrządzisz puszyste i delikatne pączki, po które każdy sięgnie z wielkim apetytem.

REKLAMA

Tłusty czwartek to święto dla łasuchów i najlepsza okazja, by spróbować wielu pyszności, w tym pączków. W wersji mini z dodatkiem twarogu są jeszcze smakowitsze, a dodatkowo szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Posypane cukrem pudrem wyglądają apetycznie i sprawdzą się idealnie jako słodka karnawałowa przekąska. Mimo kaloryczności warto się na nią skusić, bo zachwyca kubki smakowe bardziej niż ciastka.

Do szybkich twarogowych pączków w odsłonie mini nie potrzeba drożdży. Ciasto i tak pięknie wyrasta, wystarczy dodać do niego odrobinę proszku do pieczenia. W ten sposób zdecydowanie skrócimy pracę w kuchni, bo nie musimy sporządzać rozczynu i czekać, aż ciasto na pączki zwiększy objętość. Od razu możemy smażyć słodkie kąski, a potem zajadać ze smakiem.

Przepis na mini pączki z twarogiem

Składniki na około 25-30 sztuk:
»300 g twarogu półtłustego
»1,5 szklanki mąki pszennej
»4 łyżki śmietany 18%
»5 łyżek cukru
»2 jajka
»szczypta soli
»3 łyżeczki proszku do pieczenia
»olej do smażenia
»cukier puder do dekoracji

REKLAMA

Opis przygotowania:
Do naczynia przesiej mąkę i dorzuć biały ser (wcześniej zmiel go w maszynce lub przeciśnij przez praskę). Dodaj cukier, jajka, proszek do pieczenia, śmietanę i sól. Mieszaj wszystko za pomocą łyżki, a potem dłonią zagniataj ciasto, ale nie rób tego zbyt długo (masa ma mieć lepką teksturę).

Delikatnie zwilż dłonie i twórz z ciasta nieduże kulki. Potem smaż je w garnku z solidną ilością gorącego tłuszczu – pączki powinny stać się złoto-brązowe z dwóch stron. Po usmażeniu wyciągaj je łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Dzięki temu odciekną z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie sztuki udekoruj cukrem pudrem. Smacznego.

Sprawdź też przepis na pączki pieczone i faworki w wersji wytrawnej.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA