Wyborna tarta z jabłkami. Pomysł na błyskawiczny i prosty deser

tarta z jabłkami

   

Tarta z jabłkami to świetny pomysł na błyskawiczny, a zarazem pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Aby ją zrobić, wystarczy przygotować ciasto (francuskie lub kruche), jabłka (pokrojone na cząstki lub starte) i trochę aromatycznego cynamonu. Tyn sposobem otrzymamy najprostszy wariant domowej tarty z jabłkami.

Pyszna tarta na słodko z jabłkami – jak ją zrobić?

Tartę z jabłkami przygotowuje się podobnie, jak szarlotkę. Najpierw musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów spożywczych:

   

Na ciasto:
40 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
żółtko
180 g mąki pszennej typ 450

Na farsz:
jajko
cynamon
2 łyżki soku z cytryny
1,2 kg jabłek (słodkie i niezbyt soczyste)
goździki mielone

   

Sposób przygotowania:
Przesiej na stolnicę mąkę, dodaj do niej cukier, rozdrobnione masło, żółtko i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli będzie gładkie, wtedy przekrój je na dwa równe kawałki i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 1,5 godziny. Przygotuj nadzienie. Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne, a potem zetrzyj na tarce o większych oczkach. Starte owoce przełóż na patelnię, dodaj goździki, cynamon oraz sok z cytryny (jeżeli użyłeś kwaśnych jabłek, możesz dodać trochę cukru). Podsmaż jabłka do momentu, aż zmiękną. Foremkę na deser wysmaruj tłuszczem. Wyjmij z chłodziarki kruche ciasto, rozwałkuj jedną część i wyłóż ją na dnie i bokach formy. Umieść farsz jabłkowy. Rozwałkowuj pozostałą część ciasta i przykryj nią wierzch tarty. Możesz ją odrobinę ponakłuwać. Powierzchnię ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw je do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia wynosi 180°C. Po upieczeniu i ostygnięciu jabłkowy specjał warto posypać cukrem pudrem.

Tarta z jabłkami: wersja bez tarcia owoców

Do przygotowania tarty niekoniecznie musisz ścierać jabłka na tarce. W wielu recepturach na tartę jabłkową ten etap jest omijany. Zaleca się jedynie umyć, obrać i oczyścić owoce, a potem podzielić je na ósemki. Co prawda, cząstki smażą się trochę dłużej, jednak nie ma to wpływu na smak całego ciasta.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę