Zachęcamy Cię do wypróbowania przepisu na ciasto o wdzięcznej nazwie: „Słodka Ula”. To obłędny w smaku przekładaniec, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser tworzą kruche spody, masa jabłkowa, a także krem grysikowy. Na górze ciasta znajdują się chrupiące orzechy. Mimo że proces przygotowania „Słodkiej Uli” jest trochę czasochłonny, to na prawdę warto ją przygotować, bo efekt okaże się absolutnie zachwycający.
Ciasto „Słodka Ula” nadaje się nie tylko na specjalne okazje. Może być też smacznym dodatkiem do np. kawy. Poszczególne warstwy deseru fantastycznie ze sobą harmonizują tworząc luksusowe ciasto.
Przepis na niebiańsko pyszne ciasto „Słodka Ula”
Składniki (na dużą blachę ok. 25x35cm):
Spód:
3 jajka
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
3 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml) i odrobinę do podsypania
3/4 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła bądź margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa grysikowa:
0,5 szkl. cukru
1 l mleka
250 g masła bądź margaryny
10 łyżek kaszy manny
Jabłka:
1 galaretka cytrynowa (75g – sztuka)
około 2 kg jabłek (np. szara reneta)
Orzechy:
100 g masła bądź margaryny
2 łyżki miodu
250 g pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Najpierw zrób masę grysikową. Do garnka dodaj cukier, kaszę mannę i mleko – gotuj i mieszaj, by nic się nie przypaliło. Zagotuj, aż masa delikatnie zgęstnieje (po ostudzeniu zagęści się jeszcze bardziej).
Pora na spody. W naczyniu umieść produkty na ciasto – zagniataj robotem z hakiem lub dłońmi. Jeśli się klei podsyp je niewielką ilością mąki. Masę włóż do woreczka i schowaj do lodówki na pół godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi, możesz przygotować warstwę z orzechów włoskich. Około 250 g orzechów posiekaj dość grubo. Na patelnię przełóż masło (lub margarynę), cukier puder i miód, a potem podgrzewaj składniki na niewielkim gazie, mieszając do połączenia. Wrzuć orzechy, mieszaj tak, aby masa z miodu i masła pokryła je wszystkie. Nie smaż orzechów – zdejmij je z palnika i krótko ostudź.
Ciasto pokrój na 3 kawałki. Pierwszy rozwałkuj, wyłóż nim spód formy z papierem do pieczenia, umieść orzechy, wszystko wyrównaj. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie: góra-dół, bez termoobiegu) – orzechy powinny się zrumienić. Wyciągnij zawartość z blaszki i piecz jeszcze dwa spody z reszty ciasta. Muszą się tylko delikatnie zarumienić – trzymaj je w piekarniku krócej niż pierwszy spód z orzechami, wystarczy 15-20 minut. Czyli ostatecznie powinieneś mieć 1 spód z orzechami i 2 spody kruche.
Czas na masę jabłkową. Owoce pozbaw skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, potem przełóż do garnka i praż, aż zmiękną. Do uprażonych jabłek wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj. Na pierwszym spodzie rozprowadź od razu gorące owoce, wyrównaj i połóż drugi spód. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
W międzyczasie przyrządź krem. Masło w temp. pokojowej utrzyj na puch, a potem nie przerywając miksowania dodaj grysik w temp. pokojowej. Uzyskasz gęstą masę. Przełóż ją na deser i przykryj spodem z orzechami, delikatnie dociśnij. Ciasto umieść w chłodziarce na całą noc. Smacznego.
Zobacz też: Szarlotka tatrzańska to królowa wypieków. Każdy poprosi o przepis