Tradycyjny żurek powstaje na zakwasie. Jeśli jednak zdążyłeś go wcześniej „nastawić”, to nic straconego. I tak ugotujesz pyszną wielkanocną zupę, bez niego. Wypróbuj recepturę, dzięki której niemożliwe stanie się możliwe. W roli zakwasu doskonale spisuje się inny artykuł spożywczy. Żurek smakuje z nim obłędnie i nikt z gości nie domyśli się, że nie ma w nim tradycyjnej bazy. Polecamy przepis na żurek last miute.
Żurek na ostatnią chwilę. Z maślanką też smakuje wybornie
Zupa bez zakwasu ma rzadszą konsystencję i jest mniej zawiesista w porównaniu do standardowej wersji. Kwaskowate nuty występują w żurku, dzięki maślance, a więc jest tak, jak być powinno. Zachęcamy do ugotowania wielkanocnej specjalności z dodatkiem maślanki.
Przepis na smakowity żurek bez zakwasu
Składniki:
1 litr maślanki
1,5 litra bulionu z kurczaka
biała kiełbasa
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki maki pszennej
¼ kg surowego wędzonego boczku
smalec gęsi
3 ząbki czosnku
1 cebula
majeranek
ziele angielskie
pieprz i sól
2 liście laurowe
Wykonanie:
Na początku rozgrzewamy w garnku smalec. Moczymy w wodzie suszone grzyby. Kroimy białą kiełbasę i boczek, a potem przekładamy na tłuszcz gęsi, smażymy przez kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy. Gdy się zeszkli, zalewamy składniki wywarem drobiowym, dodajemy posiekane grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły. Doprawiamy i gotujemy na małym gazie przez ok. 20 minut.
W sporym naczyniu umieszczamy starty chrzan, starty czosnek, jajka, maślankę, mleko, majeranek i sól. Zaprawiamy mąką pszenną i porządnie mieszamy. Teraz przelewamy tę mieszankę pomału do garnka i bez przerwy mieszamy, by nabiał się nie zważył. Po zagotowaniu wyłączamy ogień.
Żurek jest gotowy do podania. Ma pożądany, lekko kwaśny smak. Należy go serwować go z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Aby apetyczniej prezentował się na talerzu, można go posypać np. koperkiem. Zupa jest smaczna i nikt nie domyśli się, że nie ma w niej prawdziwego zakwasu.