REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWykorzystaj tak wczorajsze ziemniaki. Na punkcie tej potrawy oszaleje cała rodzina

Wykorzystaj tak wczorajsze ziemniaki. Na punkcie tej potrawy oszaleje cała rodzina

gotowane ziemniaki
fot. Pixabay

Zdarza się, że po powrocie z pracy chcemy przekąsić coś na szybko, a nie zrobiliśmy wcześniej zakupów. Wtedy pizza sprawdza się idealnie. Jednak nie zawsze chce nam się przyrządzać tradycyjny spód do pizzy bazujący na drożdżach. W takiej sytuacji mamy dwa wyjścia: możemy zamówić pizzę na telefon albo zrobić ją bardzo szybko z wczorajszych ziemniaków. Zdradzamy prosty przepis.

REKLAMA

Jeśli wczoraj ugotowałeś do obiadu ziemniaki i zostało Ci sporo resztek, to wcale nie musisz ich wyrzucać albo długo rozmyślać, co z nimi zrobić. Z takich kartofli możesz wyczarować mnóstwo smacznych i sycących potraw. Co powiesz na pizzę? Ta wersja uwielbianego specjału na pewno Ci posmakuje, a Twoi bliscy także będą mile zaskoczeni.

Pizza na spodzie z wczorajszych pyrek to absolutny hit na stole

Przepis już od pierwszej chwili wydaje się niezwykle pomysłowy. Z drugiej strony to świetny patent na niemarnowanie jedzenia. Skorzystaj z tej wyjątkowej receptury i odkryj smak pizzy na nowo.

Przepis na wspaniałą pizzę z wczorajszych ziemniaków

Składniki:
2 jajka
0,5 kg wczorajszych ziemniaków z obiadu
1 bakłażan
pieprz i sól
2 czerwone cebule
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka mąki
50 g twardego sera w kawałku

REKLAMA

Sos:
2 łyżki miodu
0,5 szklanki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 nieduża biała cebula
3 łyżki siekanej zieleniny
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania
W pierwszej kolejności ziemniaki przeciskamy przez praskę albo rozgniatamy za pomocą widelca. Miazgę łączymy z mąką, jajkami i zagniatamy zwarte, aksamitne ciasto.

Tworzymy niezbyt gruby spód do pizzy i umieszczamy go na blasze wyścielonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.

REKLAMA

Bakłażana i cebulę kroimy w plasterki, smarujemy oliwą, a potem złocimy na patelni. Zieleninę przekładamy do drobno pokrojonej cebuli oraz czosnku, dodajemy miód, ocet i oliwę. Sos doprawiamy pieprzem i solą.

Ziemniaczany spód pizzy wyciągamy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim passatę, potem rozkładamy ciepłe jarzyny, oprószamy serem (wcześniej ścieramy go na tarce o większych oczkach) i polewamy sosem. Pizzę ewentualnie podgrzewamy w piecu. Smacznego.



REKLAMA

Czytaj też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA