Kalafior często dodajemy do surówek lub zup. Podsmażony na masełku z bułką tartą jest prawie na medal. Przepis na stuprocentowy ideał prezentujemy poniżej. Kalafior z jajkami i innymi dodatkami to bezbłędnie danie, które odznacza się fenomenalnym smakiem i konsystencją. W dodatku jest bardzo zdrowe i ma mało kalorii. A dodatkowym atutem jest cena. Przygotowanie obiadu z kalafiorem nie zajmie ci dużo czasu. Sprawdź przepis i sam się przekonaj.
Z kalafiora wyczarujemy mnóstwo smacznych potraw, ale nie wszystkie są tak obłędnie pyszne, jak ta dzisiejsza. Białe warzywo ma charakterystyczny aromat i jest skarbnicą różnych pierwiastków i witamin. Zawiera cenny błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i może chronić przed rakiem jelita grubego. Jedzenia kalafiora jest zatem korzystne dla naszego zdrowia. W kulinariach wykorzystamy go na różne sposoby. Możemy go lekko zblanszować, podsmażyć, upiec, a nawet ugrillować. Jednak najwięcej walorów smakowych na warzywo ugotowane w wodzie. Wychodzi miękkie i kremowe, a w połączeniu z innymi dodatkami rozpływa się w ustach. Zdradzamy patent na właśnie taki kalafior.
Przepis na pyszne danie z kalafiora i jajek
Składniki:
3 jajka
500 g kalafiora
2 ząbki czosnku
dymka
pieprz i sól
woda
masło
Wykonanie:
Zacznij od usunięcia głąba z kalafiora. Podziel warzywo na mniejsze różyczki, wrzuć do garnka. Zalej wodą, dodaj sól i gotuj.
Pokrój dymkę. Na patelni rozpuść masło, przełóż szczypiorek i zetrzyj do niego czosnek. Na patelni umieść miękki kalafior i połącz go ze szczypiorkiem.
W naczyniu rozbełtaj jajka z solą i powstałą mieszanką zalej różyczki na patelni, wymieszaj i podawaj.
Kalafior w takiej formie ma idealną konsystencję, jest kremowy, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Wszystko zawdzięcza odpowiedniemu przyrządzeniu i dodatkom, czyli jajkom i warzywom. Potrawę można jeść solo lub podać do obiadu.