Wyrzucasz łodygę brokuła? Sprawdź jak sprytnie wykorzystać ją w kuchni

brokuł
fot. Pixabay

Najczęściej łodygi brokuła trafiają do kosza, ponieważ początkujący kucharze nie wiedzą, że można z nich przyrządzić smakowite potrawy. Jednym z najlepszych sposobów jest usmażenie łodyg wraz z innymi warzywami po azjatycku. Drugim równie dobrym sposobem jest połączenie startej łodygi brokuła z porem i usmażenie pysznych placków – ostrej konkurencji dla ziemniaczanych.

REKLAMA

Smażona łodyga w stylu azjatyckim – przepis

Składniki:
2 łodygi brokuła
pół czerwonej cebuli
1 łyżka orzechów nerkowca
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka melasy z karobu
3 łyżeczki octu ryżowego
prażony sezam
1 łyżeczka sosu sriracha
2 łyżeczki mirinu
4 łyżeczki japońskiego sosu sojowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Obieramy łodygę brokuła i siekamy ją w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy, a marchewkę kroimy w zapałki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez moment, a później dodajemy brokuł, marchewkę i smażymy przez 5 minut. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w oddzielnym naczyniu i zalewamy nimi smażące się warzywa. Gotujemy, aż sos zrobi się gęsty. Danie serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.

REKLAMA

Placki z brokułem i porem – przepis

Składniki:
50 g mąki z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
łodyga brokułu
pół łyżeczki suszonego oregano
5-centymetrowy kawałek pora
kawałek papryczki chili
świeżo mielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Obieramy łodygę i trzemy ją na grubych oczkach tarki. Kroimy drobno pora, czosnek i chili. Mąkę z cieciorki mieszamy z wodą (100 ml), dodajemy do niej sól, czosnek, pieprz i chili. Do ciasta wrzucamy brokuła wraz z porem i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wykładamy na niego porcje ciasta i smażymy placuszki, aż zrumienią się z dwóch stron. Serwujemy z kwaśną śmietaną.

REKLAMA

Podziel się: