Wśród wielu pomysłów na śniadanie, jajecznica jest jednym z najchętniej i najczęściej wybieranych przez Polaków. Okazuje się, że jej tradycyjną wersję można urozmaicić jedną przyprawą. Mowa o zielu angielskim.
Jajecznica przez wiele osób nazywana jest królową śniadań. Z cebulką, na boczku, puszysta i pyszna – nic dziwnego, że jest wybierana tak chętnie i często. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i każdy z pewnością jest trafiony.
Mało kto jednak wie, że wystarczy dodać do niej jedną przyprawę, aby całkowicie zmieniła to, na czym skupiamy się w trakcie jedzenia. Zaproponowany przez portal Smakosze.pl przepis na jajecznicę z dodatkiem ziela angielskiego sprawi, że już nigdy nie zjesz innej!
Składniki:
2-3 średnie jajka
łyżka masła
świeża natka pietruszki
ziele angielskie (mielone)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do oddzielnego naczynia i mieszamy białka z żółtkami w taki sposób, aby uzyskać jednobarwny płyn. Następnie na patelnię wykładamy łyżkę masła i je roztapiamy, po czym rozprowadzamy po całej powierzchni patelni.
Roztrzepane jajka wlewamy na patelnię i od razu mieszamy je łyżką. Gdy zaczną gęstnieć, dodajemy sól, pieprz i zmielone ziele angielskie. Po ścięciu się jajek ściągamy patelnię z palnika i jeszcze przez chwilę mieszamy.