Biszkopt na ogół pieczemy w piekarniku. Jednak czasami istnieją wyjątki. W tym przypadku ciasto możemy przygotować inaczej niż zwykle – wystarczy szczypta kreatywności. Lista niezbędnych składników jest zaskakująco krótka, a biszkopt wychodzi lekki, puszysty i mega wyrośnięty. Polecamy najprostszą recepturę na biszkopt z prodiża. Na pewno się uda i każdy zje go ze smakiem.
Biszkopt z prodiża, który wychodzi za każdym razem i smakuje bosko
Do zrobienia pysznego i delikatnego jak obłok ciasta biszkoptowego nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Stworzysz go z jajek, cukru, a także mąki i proszku do pieczenia. Oczywiście przyda ci się też tortownica, działający prodiż i kratka, na której postawisz ciasto w środku urządzenia. Jeśli masz wszystkie rzeczy, to możesz śmiało zabrać się za kucharzenie.
Przepis na puszysty i wyrośnięty biszkopt z prodiża
Składniki:
150 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
Jak widzisz, powyższa lista składników jest bardzo krótka, a sposób przygotowania nie powinien przysporzyć nikomu żadnych problemów. Poniżej znajduje się dokładna instrukcja.
Wykonanie:
Przesiej dwukrotnie mąkę i proszek do pieczenia przez drobne sitko. W oddzielnym naczyniu umieść białko z jajek i zacznij ubijać je na sztywną pianę.
Następnie partiami wsypuj cukier i po dodaniu każdej porcji miksuj. Kiedy słodki składnik zupełnie się rozpuści, sukcesywnie dodawaj żółtka i zwinnie łącz z resztą produktów. Teraz etapami wsypuj mąkę z proszkiem. Aksamitne ciasto przełóż do tortownicy – wcześniej jej dno wyłóż papierem pergaminowym. Wstaw blachę do rozgrzanego prodiża, umieszczając ją na kratce. Wyciągnij po upływie około 35-40 minut.
Jak serwować biszkopt?
Ostudzony wypiek możesz podać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Zresztą biszkopt sprawdzi się także jako baza do tortu. Wówczas warto go czymś nasączyć – w roli ponczu najlepiej sprawdzi się herbata, alkohol albo sok.
Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min