Drugi przepis na tak oszałamiająco pyszne ciasto nie istnieje. W dodatku jest łatwe i szybkie do zrobienia, więc na pewno będziesz wracać do niego wielokrotnie. Jogurtowy wypiek z masą budyniową i owocami uświetni każde przyjęcie rodzinne i inne imprezy okolicznościowe. Zachwyca kremową i puszystą strukturą, a kawałki jabłek to miła niespodzianka podczas degustacji. Smak jest nie do podrobienia.
Lubisz jogurt, budyń waniliowy i jabłka? To wszystko czeka cię w tym deserze. Wygląda bajkowo i wyśmienicie smakuje. Zaskocz cała swoją rodzinę bezbłędnym wypiekiem na długi weekend. Przepis nie sprawi ci żadnych trudności, o czym zaraz się przekonasz. Spójrz na listę składników i wskazówki dotyczące przygotowania ciasta. Powodzenia w kuchni!
Przepis na ciasto jogurtowe z budyniem i jabłkami
Składniki:
Krem budyniowy
250 ml mleka
20 g skrobi ziemniaczanej
1 jajko
8 g cukru wanilinowego
50 g cukru
Ciasto:
100 ml jogurtu
8 g cukru wanilinowego
3 jajka M
120 g cukru
230 g mąki tortowej
odrobina soli
10 g proszku do pieczenia
50 ml oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
2 jabłka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Składniki muszą mieć temp. pokojową. Dno i boki blachy (28×18 cm) wyłóż pergaminem.
Na budyń: w rondelku umieść jajko z resztą produktów, mieszaj rózgą i podgrzewaj na niezbyt dużym gazie. Cały czas mieszaj, aż uzyskasz gęstą masę (po ok. 2 min). Przelej ją do naczynia i okryj wierzch folią, a nie powstanie na niej kożuch. Ostudź budyń, a potem pakuj do worka cukierniczego.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę, a potem skrop sokiem z cytryny, odstaw.
Jajka z cukrem, odrobiną soli i cukrem wanilinowym ucieraj w misie robota przez 3-4 min. Muszą zbieleć i zwiększyć objętość. Dodaj do nich jogurt i olej, przez chwilę łącz, a na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem. Mieszaj robotem na niskiej mocy. Przełóż kawałki jabłka, znowu mieszaj delikatnie i przelej masę do blachy, wygładź powierzchnię.
Z worka utnij końcówkę i wyciskaj masę budyniową na deser, tworząc kratę.
Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C (grzanie góra dół, wyłączony termoobieg) i piecz przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Ostudź, udekoruj cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.