Dobry tort nie może się udać bez biszkoptu. On jest jak rusztowanie – poszczególne blaty ciasta najpierw nasączamy ponczem, a potem smarujemy słodkim kremem. Serwując komuś jaki deser na urodziny, istnieje 100% szans, że jubilat będzie z niego zadowolony. No, chyba że biszkopt zrobimy nie tak, jak trzeba. Co z tego, że tort prezentuje się czarująco, skoro w smaku będzie do niczego!? A wszystko można popsuć już na starcie, piekąc złej jakości biszkopt. Na szczęście z tym przepisem masz gwarancję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Latem urodziny obchodzi wiele osób. Obdarowanie solenizanta domowym torem to chyba najlepszy prezent, jaki możemy mu zafundować. Niemniej jednak torty i ciasta możemy sami przyrządzać dla siebie i to przez cały rok. Na widok biszkoptu z bitą śmietaną, sezonowymi owocami i galaretką aż cieknie ślinka. Odśwież sobie przepis na idealny biszkopt do ciasta i tortu. Mniej na uwadze kilka rzeczy:
Jajka muszą być zawsze świeże i o temp. pokojowej. Jeśli mąka, to najlepiej tortowa i wcześniej warto ją przesiać przez sitko. Wtedy ciasto wyjdzie puszystsze. Zwykłą mąkę warto wzbogacić o odrobinę mąki kartoflanej. Cukier puder nie nadaje się do biszkoptu. Używaj drobnego, sypkiego cukru. Lepiej nie próbuj go zamieniać na słodzik czy cukier brązowy, bo wypiek się nie uda. Klasyczny cukier najlepiej utrwali jajka. Natomiast odrobina alkoholu czy octu ma zagwarantować puszystość. Bez obaw, tego dodatku nie będzie czuć w gotowym cieście, bo wyparuje w piekarniku.
Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi
Składniki:
1 pełna szklanka cukru,
6 dużych jajek,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu bądź spirytusu,
ewentualnie: szczypta soli.
Wykonanie:
Oddzielany białka od żółtek, te pierwsze solimy i ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodając go stopniowo. Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia i octem lub alkoholem.
Do szklistej piany przekładamy żółtka i znów miksujemy. Dodajemy etapami mąkę i skrobię ziemniaczaną, mieszamy powoli robotem.
Dno blaszki do pieczenia wykładamy pergaminem albo smarujemy masłem, a potem przekładamy do środka masę biszkoptową. Pieczemy ją w temp. 180°C przez 35 minut. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylamy i studzimy deser.
Aby zapobiec opadaniu, można gorący wypiek natychmiast po wyciągnięciu z pieca upuścić w blaszce prosto na posadzkę, z około 30-centymetrowej wysokości.