Żaden olej czy śmietana. Rodzina szaleje za śledziami w ketchupie, robię je chwilę

śledzie w sosie pomidorowym
fot. screen Youtube / Всегда Вкусно!

Polacy zazwyczaj na świątecznym stole kładą miseczkę śledzi w oleju lub śmietanie. Od momentu, gdy moim oczom ukazał się przepis na śledzie w sosie na bazie ketchupu, tylko takie robię. Wszystkim smakują, a sposób przygotowania jest wyjątkowo szybki i prosty. Taka smaczna przekąska może zagościć też w twoim domu.

REKLAMA

Jakie śledzie zazwyczaj królują na twoim świątecznym stole? Wiele osób preferuje filety z olejem i dodatkiem cebulki lub w śmietanie, ale warto czasem zaszaleć i tę przekąskę zrobić nieco inaczej. Śledzie zalej prostym sosem pomidorowym, który bazuje na ketchupie. Jego smak dodatkowo podkręci podsmażona cebulka. Dip znakomicie łączy się ze słonymi śledziami. Przyrządzając tę potrawę, trudno pohamować się i w międzyczasie nie podjadać. Ryba jest smaczna, wyrazista i aromatyczna. Wywoła same uśmiechy przy świątecznym stole.

Ketchupu najczęściej używamy do zapiekanek, mięs czy burgerów. Gdy moi domownicy usłyszeli, że robię śledzie w tym sosie, byli bardzo zaskoczeni i szczerze powiedziawszy wątpili, czy filety się udadzą. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Każdy zjadł śledzie z apetytem, a ja żałuję, że zrobiłam tylko jeden półmisek tego specjału.

Przepis na śledzie z cebulą w ketchupie

Składniki:
1 kg śledzi à la matias,
6 dużych cebul,
1 mały słoik keczupu łagodnego,
1 mały słoik keczupu pikantnego,
pieprz,
3 łyżki oleju.

REKLAMA

Wykonanie:
Na początku filety śledziowe zanurzamy w wodzie i moczymy, aby usunąć nadwyżkę soli. Od czasu do czasu wymieniamy wodę. Rybę odsączamy po około 2-4 godzinach – wszystko zależy od tego, jak bardzo była słona. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy w kostkę, a potem podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Po kilku minutach powinna się zeszklić. Do warzywa na patelni dokładamy ketchupy i gotujemy na niedużym gazie przez kilka minut, czasami mieszając. Dodajemy czarny pieprz i studzimy.

Uprzednio namoczoną rybę kroimy na małe porcje i wrzucamy do naczynia. Następnie zalewamy ją zimnym sosem pomidorowo-cebulowym z patelni i umieszczamy pojemnik w chłodziarce, najlepiej na całą noc. Wówczas smaki idealnie ze sobą przegryzą. Tak przygotowane śledzie to doskonała propozycja na Wigilię czy Boże Narodzenie. Smacznego.

Sprawdź też przepis na karpia w galarecie z warzywami.

Podziel się: