Zakręcone donuty sprawią, że zaskoczysz każdego ze swoich bliskich. Smakują lepiej niż klasyczne pączki. Przygotuj ten przepis, a nie zapomnisz tego smaku na długo!
Coraz bliżej najsłodszy dzień w roku, czyli Tłusty Czwartek. Aby go urozmaicić, oprócz pączków i faworków przygotuj zakręcone donuty, które skradną serce każdego, kto ich spróbuje. Są mięciutkie, pięknie wyrastają, a w dodatku przygotujesz je ekspresowo, bo składają się m.in. z suchych drożdży i nie trzeba przygotowywać zaczynu.
Zakręcone donuty smakują lepiej niż pączki. Zaskocz swoich bliskich tym przepisem
Składniki:
» 200 ml ciepłego – nie gorącego – mleka
» 1 jajko
» 400 g mąki
» 40 g cukru
» 7 g drożdży suchych
» pół łyżeczki soli
» 40 g zimnego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w większej misce i zmiksuj mikserem ze specjalnymi mieszadłami. Ciasto musi być dobrze wyrobione, gładkie. Przełóż do miseczki, a potem przykryj i odstaw na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Wyłóż ciasto na blat osypany mąką i podziel na 12 części. Każdą część zroluj na pasek o długości 50 cm, następnie zawiń dwa końce paska tak, jak chciałbyś zrobić supeł, ale zostaw mały otwór. Przez ten mały otwór przełóż wystające części pasków – owijaj je. Powstanie wtedy pięknie zakręcony donut.
Smaż na głęboko rozgrzanym tłuszczu, obracając regularnie. Posyp cukrem pudem lub polej lukrem. Smacznego!