Nie po drodze ci z domowymi wypiekami? W takiej sytuacji ciasto z patelni będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Wprawdzie, daleko mu do klasycznej napoleonki czy kruchej szarlotki, ale i tak wzbudzi wielki podziw wśród gości i domowników. Bo przecież kto nie lubi mandarynek? Deser z tymi owocami powinien koniecznie znaleźć się w twoim repertuarze świątecznym.
To ciasto powstaje na patelni. Składa się z mandarynek i masy na bazie jajek i mleka skondensowanego. Nie trzeba go wkładać do piekarnika i czekać, aż się upiecze. Powstaje na patelni. Pachnie oszałamiająco i skusi każdego. Placek jest znakomity, a talerzyki w mig są puste. Poznaj przepis na błyskawicznie i pyszne ciasto mandarynkowe z patelni.
Przepis na ciasto z mandarynkami
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 ml mleka skondensowanego,
1 jajko,
100 ml mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
3 mandarynki,
50 ml mleka skondensowanego,
10 g masła.
Wykonanie:
Jajka, mleko, mleko zagęszczone i wanilię wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj przesianą mąkę, ponownie zamieszaj.
Obierz mandarynki i przekrój na dwie części
Na patelnię przełóż masło i dodaj 50 ml mleka zagęszczonego, mieszaj na gęstą masę, a potem układaj na niej owoce – ucięty miąższ skieruj w dół. Patelnię przykryj i na umiarkowanym gazie podgrzewaj deser przez ok. 18 min.
Potem przewróć go (za pomocą talerza) i dopiekaj drugą stronę przez 3 min. Jeszcze raz sięgnij po talerz i zsuń na niego placek z patelni.
Posyp go z wierzchu cukrem pudrem, gdy ostygnie. Możesz też podać ciasto na ciepło, ale wtedy zrezygnuj z posypki, bo szybko stopnieje.