REKLAMA

potrawa na słodko z chleba tostowego
fot. screen Youtube / Food & Recipes – Polskie

Chleb świetnie smakuje nie tylko z wytrawnymi dodatkami np. wędliną czy żółtym serem. Również w wersji na słodko potrafi być prawdziwym przysmakiem. Na przykład, gdy posmarujemy go dżemem lub kremem czekoladowym. Dziś nie będziemy jednak tego robić. Podamy pieczywo zupełnie inaczej niż zwykle. Też będzie pysznie.

REKLAMA

Same proste składniki zamienisz w coś wyjątkowego

Zamiast piec skomplikowane ciasta czy ciasteczka, zrób coś szybszego i prostszego, co wywoła w tobie ogromną radość i nie będziesz mógł poprzestać na zjedzeniu tylko jednej porcji. Recepturę na słodki specjał przygotowaliśmy specjalnie z myślą o tobie, bo dobrze wiemy, jakim jesteś łakomczuchem.

Wiele przepisów składa się z wymyślnych składników, które trudno jest znaleźć w sklepie lub są dość drogie. Dzisiejsza lista potrzebnych produktów jest naprawdę krótka i kupisz je w każdym spożywczym za niewielkie pieniądze.

REKLAMA

Do pomysłowej potrawy, którą dziś przedstawiamy, wystarczy użyć chleba tostowego. Zalewa się go mieszanką składającą się między innymi z jajek, mleka i cukru. Zachęcamy do zapoznania się z dokładną instrukcją, zamieszczoną poniżej.

Przepis na pyszny deser na bazie chleba

Składniki:
6 kromek chleba tostowego
2 duże jajka
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
50 g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego

REKLAMA

Przygotuj jeszcze okrągłą blaszkę (średnica 24 cm) i włóż ją pergaminem lub wysmaruj masłem.

Sposób wykonania:
Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, nieustannie mieszając masę, np. rózgą, dodaj po kolei cynamon, śmietanę kremówkę i mleko. Z pieczywa układaj stertę i przekrój całość w poprzek – powinieneś otrzymać 4 wieżyczki z kwadratowymi porcjami wypieku.

Przełóż go do blaszki i zalej przyrządzoną mieszanką. Potrawę piecz w temperaturze w 180°C przez około 30-35 minut. Wyjmij z urządzenia i od razu podawaj.

REKLAMA

Jak serwować deser z pieczywa?

Upieczone danie na słodko oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Posypanie go niewielką ilością cynamonu też jest znakomitym pomysłem. Wybornie smakuje z karmelem czy musem jabłkowym wg tego przepisu.

Jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie, a jajecznica czy parówki już ci się znudziły, to powyższe danie na słodko sprawdzi się rewelacyjnie na pierwszy posiłek. Jest sycące i daje solidny zastrzyk energii, więc rozpoczniesz dzień z przytupem.


Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę


REKLAMA