Kluski śląskie to idealny dodatek do duszonego w sosie mięsa. Mają w środku dziurkę, w której zbiera się zawiesisty sos, a tym samym potrawa jest jeszcze smakowitsza. Poniżej prezentujemy odmieniony przepis na kluski śląskie. Nie są zrobione z ziemniaków, tylko z kaszy jaglanej. Swym wyjątkowym smakiem oczarują każdego domownika.
Chyba każdy zwolennik tradycyjnej polskiej kuchni zna kluski śląskie. Zazwyczaj serwuje się je ze sporą ilością esencjonalnego sosu. Taka kombinacja apetycznie wygląda i obłędnie smakuje. Dziś zamieściliśmy przepis na kluski śląskie bez ziemniaków. Bazą kultowego specjału jest kasza jaglana.
Przepis na kluski śląskie z kaszy jaglanej
Składniki (na ok. 20 sztuk):
kasza jaglana – 250 g po ugotowaniu
sól do smaku
skrobia – ok. 60 g
ulubione zioła (np. lubczyk)
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu kaszę mielimy na pastę, dodajemy sól, a także zioła. Następnie wsypujemy skrobię i mieszamy. Zaczynamy formować kluski – obtaczamy dłonie w mące, aby masa się nie przyklejała i robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski gotujemy we wrzącej wodzie. Mieszamy lekko. Gotujemy przez około 3-5 minut od momentu, aż wypłyną na wierzch.
Kluski śląskie z kaszy jaglanej serwujemy z ulubionymi dodatkami. Możemy też polać je niewielką ilością zdrowego tłuszczu. Smacznego.
Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne