Zamień bułkę tartą na to warzywo, a odmienisz smak kotletów mielonych. To prawdziwy hit, którego musisz wypróbować, a już zawsze będziesz tak robić.
Bułka tarta to powszechnie stosowany składnik kotletów mielonych. Jednak mało kto wie, że jest lepszy składnik i o wiele tańszy. Dodaje nie tylko smaku, ale także pulchności i soczystości. Sprawdź o jakim składniku mowa.
Zamień bułkę tartą na to warzywo. Będziesz zachwycony smakiem mielonych
Czy kiedykolwiek słyszałeś o dodaniu startego, surowego ziemniaka zamiast bułki tartej? Jeśli nie to koniecznie tego wypróbuj, ma to wiele zalet! Ziemniak jest bogaty w skrobię i błonnik, a to wpływa korzystnie na wartość odżywczą potrawy. Bułka tarta jest pozbawiona większości składników odżywczych, a jej główną rolą jest jedynie wiązanie mięsa. Dodając ziemniaki, wzbogacisz kotlety mielone nie tylko o wartości odżywcze. Zwiększysz dzięki temu zawartość błonnika, co ma pozytywny wpływ na trawienie i zdrowie jelit.
Starty ziemniak nadaje kotletom niepowtarzalnej konsystencji i smaku. ponieważ wchłonie wilgoć z mięsa i utworzy delikatną konsystencję. Dzięki temu mielone po usmażeniu staną się bardziej soczyste i aromatyczne. Ziemniak działa również jako naturalny zagęstnik, dzięki czemu łatwiej je uformujesz i nie rozwalą się podczas smażenia lub gotowania.