Mrożenie cytryn pozwala nam odkryć ich całkiem nowe właściwości. Za sprawą takiej obróbki przekonacie się, że wyjątkowo cenny jest nie tylko sam sok.
Sok z cytryny zazwyczaj dodajemy do herbaty czy innych napojów. Z kolei skórką wzbogacamy ciasta czy inne wypieki, bo nadaje im wyjątkowego aromatu. Okazuje się, że po właściwym przetworzeniu w kuchni może być używana praktycznie cała cytryna wraz z pestkami.
Mrożone cytryny – jak je przygotować?
Owoce starannie wyszorujcie pod ciepłą wodą w celu pozbycia się wosku i pozostałych zanieczyszczeń. Potem umieśćcie je w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Gdy będą już twarde jak kość, 1 sztukę zetrzyjcie ją na tarce jarzynowej. Owoc w formie mrożonych wiórek jest bezkonkurencyjnym dodatkiem do jogurtu, sałatek, zup, sosów czy drinków. Ten patent przyda się szczególnie latem.
Cytryny to bogactwo substancji odżywczych. Co zawierają i jak wpływają na organizm?
-podnoszą odporność,
-pomagają zmniejszać nadciśnienie,
-pomagają pozbyć się toksyn z organizmu,
-leczą niestrawność,
-poprawiają pracę wątroby,
-rozjaśniają znamiona skórne,
-są zasobne w antyoksydanty i poprawiają kondycję skóry.
Jak wyczyścić piekarnik przy pomocy cytryny?
Cytryny przydają się podczas sprzątania. Dzięki nim można błyskawicznie doprowadzić piekarnik do porządku. Rozgrzejcie urządzenie do temp. 200°C, a potem nalejcie do naczynia żaroodpornego wodę i umieśćcie tam pokrojoną cytrynę (wystarczy 1 sztuka). Pojemnik z owocem włóżcie do pieca na ok. 20-30 minut. Następnie zwilżcie szmatkę w powstałym płynie i szorujcie piekarnik. Oczywiście wcześniej zaczekajcie, aby urządzenie dobrze wystygło. Owoc ma tę zaletę, że rozpuszcza zaschnięty tłuszcz i zabrudzenia. Dzięki temu można z łatwością zetrzeć resztki pokarmu z rusztu i ścianek piekarnika.