REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZanim zapłaczesz nad zakalcem, zastosuj ten trik. Uratujesz ciasto

Zanim zapłaczesz nad zakalcem, zastosuj ten trik. Uratujesz ciasto

zakalec
fot. screen Youtube / @cakebusinessbootcamp

Czy zdarzyło Ci się kiedyś upiec zakalca? Jeśli nie, to jesteś w nielicznej grupie osób, która uniknęła najpowszechniejszej wpadki kuchennej. Wklęsłe, wilgotne od spodu ciasto to coś, czego z pewnością chciałby uniknąć każdy domowy cukiernik, szczególnie jeśli czeka na gości, a menu dopina na ostatni guzik. Niestety nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli i zdarza się, że ciasto, które miało być gwiazdą przyjęcia, okazało się zakalcem i jest niejadalne. Czy taki niedopieczony placek da się jeszcze uratować? Tak, o ile zastosujesz poniższe sztuczki.

REKLAMA

Tak unikniesz zakalca. Skuteczne porady i triki

Przestrzegaj kilku poniższych zasad, a ciasto zawsze się uda.

↳ Używaj produktów w jednakowej temperaturze – zwłaszcza gdy pieczesz sernik, ciasto ucierane i drożdżowe. Przed planowanymi pracami w kuchni wyciągnij z chłodziarki niezbędne składniki, np. jajka, śmietankę, mleko – powinny się ogrzać przez minimum 30 minut.

↳ Pianę z białek przełożoną do ciasta mieszaj szpatułką, a nie mikserem na wysokich obrotach. Łagodnie wymieszana z ciastem zachowa pulchną strukturę, a mechaniczne ucieranie robotem może tę strukturę zburzyć. W efekcie ciasto nie wyrośnie. Dodatkowo mieszaj ciasto łyżką w jedną stronę.

Może cię zainteresować: Czym zagęścić gulasz? Poznaj triki na idealną konsystencję

REKLAMA

↳ Kolejna zasada dotyczy napowietrzania. Mąkę i inne sypkie składniki przesiewaj wraz z substancjami spulchniającymi.

↳ Jeśli musisz dodać do ciasta masło w formie płynnej, wcześniej powinieneś je podgrzać i rozpuścić. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i dopiero wtedy dodaj do ciasta. Podobna zasada dotyczy czekolady.

↳ Podczas pieczenia nie zaglądaj co chwilę do piekarnika. Sernik czy biszkopt może opaść, a jego wnętrze pozostanie niedopieczone.

↳ Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy wypiek jest już gotowy, zrób test patyczka. Pod koniec pieczenia wbij go w ciasto. Suchy oznacza, że deser jest już gotowy. Mokry natomiast jasno wskazuje, że placek powinien się jeszcze dopiec.

REKLAMA

Czytaj też: Tak uratujesz przypalone mięso. Zaskakująca sztuczka

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA