Często chcemy zrobić szybki, ale jednocześnie smaczny obiad. Nie każdy z nas ma bowiem czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Okazuje się, że przepis na idealny, szybki obiad istnieje. Jest to zapiekanka z pomidorami i cukinią. Wypróbujcie sami!
Składniki potrzebne do zapiekanki:
Pomidory – 2 sztuki
Cukinia – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Ziemniaki – 2 sztuki
Starty żółty ser – 1 szklanka
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Suszone zioła – 2 łyżeczki
Przygotowanie przepisu zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik się nagrzewa, możemy zająć się warzywami. Cukinię kroimy w plastry, których grubość nie powinna przekraczać 1 cm. Następnie parzymy pomidory i obieramy je ze skórki i również kroimy w plastry. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Cebulę siekamy natomiast w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek należy zeszklić na gorącej oliwie.
Potrzebne nam będzie także naczynie żaroodporne, które dokładnie natłuszczamy oliwą. W naczyniu umieszczamy czosnek oraz cebulę. Następnie układamy plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Tak przygotowane warzywa posypujemy przyprawami. Zapiekankę nakrywamy folią aluminiową i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, posypujemy ją tartym serem i znów wkładamy do piekarnika. Tym razem bez folii i na około 10 – 15 minut. Zapiekanka gotowa!