REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZapomnij o bolognese. Spaghetti po filipińsku jest 10x lepsze

Zapomnij o bolognese. Spaghetti po filipińsku jest 10x lepsze

spaghetti
fot. screen Youtube / Vincenzo’s Plate

Spaghetti po filipińsku to wyśmienite połączenie makaronu z sosem pomidorowym i kilkoma dodatkami. Słynne na całym świecie danie można przygotować nie tylko w stylu włoskim. Azjatycki klimat zagości w twojej kuchni, gdy skorzystasz z tego wyjątkowego przepisu. Klasyczna carbonara czy bolognese wymięka przy tym smaku. Na stworzenie obiadu poświęcisz mniej niż pół godziny, tym bardziej warto spróbować.

REKLAMA

Przełam kuchenne standardy i spróbuj czegoś nowego. Spaghetti po filipińsku to nowe odkrycie

Przepis na spaghetti po filipińsku jest bardzo łatwy do wykonania. Nie obejdzie się bez długiego makaronu, pomidorów, przypraw i ziół. Co niektórych może jednak zaskoczyć dodatek mleka skondensowanego niesłodzonego. Ten ulepsza smak sosu. Kolejny nieoczywisty składnik spaghetti to parówki.

Są uznawane przez niektórych za towar gorszej kategorii. Kiedyś jego skład budził niepokój, ale ostatnimi czasy producenci zaczęli dbać o jego jakość. Zawsze przed zakupem parówek należy czytać skład umieszczony na opakowaniu. W dobrym produkcie powinno być dużo mięsa (nie mniej niż 90 proc.), a MOM-u, syntetycznych dodatków, substancji spulchniających czy wypełniających – jak najmniej. Dlatego ważne, by czytać etykiety. Jeśli kupiłeś parówki wysokiej jakości, z powodzeniem możesz zrealizować ten przepis.

Przepis na spaghetti po filipińsku

Lista składników:
» 450 g mięsa mielonego z łopatki,
» 450 g makaronu spaghetti,
» 220-230 g koncentratu pomidorowego,
» 1/2 szklanki wody,
» 450 g sosu pomidorowego lub passaty z dodatkiem brązowego cukru,
» 2 łyżki drobno pokrojonego czosnku,
» 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli,
» 2 szklanki pokrojonych w smukłe plasterki parówek,
» 200 ml mleka skondensowanego bez cukru,
» pieprz i sól do smaku,
» 2 łyżki oleju,
» starty ser do posypania.

Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na paczce.

REKLAMA

Na patelnię wlewamy tłuszcz, a gdy się rozgrzeje, smażymy na nim oba warzywa cebulowe.

Dokładamy mięso i smażymy, aż stanie się lekko brązowe. Zalewamy je wodą, dodajemy przetwory pomidorowe oraz parówki. Gotujemy przez ok. 15-20 minut do momentu, aż sos się zagęści.

Wlewamy mleko zagęszczone. Dodajemy pieprz i sól wg uznania.

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu przelewamy sos i mieszamy. Porcję spaghetti wykładamy na talerz i oprószamy wiórkami sera. Smacznego.

REKLAMA

Polecamy też przepis na zapiekankę z serka wiejskiego

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA