Wątróbka z cebulką to z pewnością klasyk polskiej kuchni, a co powiesz na wątróbkę z rabarbarem? Rabarbar świetnie pasuje do wytrawnego smaku tego podrobu, dlatego dziś prezentujemy bardzo prostą recepturę.
Jeżeli jadłeś już wątróbkę z cebulą, jabłkiem czy innymi owocami, wypróbuj tej z rabarbarem. Kto, chociaż skosztuje tej potrawy, już nigdy nie wróci do starej receptury – rabarbar jest zbyt smaczny, aby móc o nim zapomnieć.
Wątróbka z dodatkiem rabarbaru
Łodygi rabarbaru mają naturalnie kwaśny smak, a więc dla zbalansowania smaków, warto do wątróbki dodać także coś słodkiego. W tym przepisie postawiliśmy na słodką konfiturę z wiśni. Owocowy dodatek złagodzi dominującą kwaśność rabarbaru, a równocześnie uwypukli ciekawy smak samego mięsa.
Przyrządzając wątróbkę pamiętaj o kilku rzeczach
Aby pozbyć się goryczki z wątróbki, dzień wcześniej namocz ją w mleku z dodatkiem cebuli. Cebula wzbogaci smak organu, a mleko wydobędzie z niego gorzki smak. Pamiętaj też o tym, aby nie smażyć mięsa zbyt długo oraz układać je na patelnię, kiedy olej jest już dobrze rozgrzany.
Przepis na wątróbkę z rabarbarem
Składniki:
10 łodyg rabarbaru
pół kg wątróbki drobiowej
mąka
cukier
1 łyżeczka imbiru w proszku
6 łyżek konfitury z wiśni
2 łyżki wódki
olej
Przygotowanie:
Aby zrobić sos rabarbarowy, obierz rabarbar, umyj go, a potem pokrój w małe paski. Umieść je w rondlu, dolej trochę wody i duś pod przykrywką do chwili, aż zrobi się miękki. Dodaj do niego suszony imbir i cukier.
Umyj wątróbkę, pozbądź się błon oraz tłuszczowych przerostów, a na końcu osusz ją ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obtocz kawałki mięsa w mące i smaż kilka minut. Wyłóż wątróbkę na talerz, a na środku naczynia umieść sos rabarbarowy. Obok postaw talerzyk z konfiturą z wiśni połączoną z wódką.