Zawijasy z ciasta francuskiego i boczku to prawdziwy rarytas. Idealny na domówkę czy zwykłą kolację. Smakują obłędnie, a ich wykonanie banalnie proste. Poznaj przepis.
Nie masz pomysłu na kolację, a zwykłe kanapki ci się znudziły? Wypróbuj pysznych zawijasów z ciasta francuskiego. Składają się z kilku łatwo dostępnych składników. Zaskocz smakiem znajomych i bliskich!
Zawijasy z ciasta francuskiego i boczku – przepis
Składniki:
» 1 opakowanie ciasta francuskiego
» plastry boczku wędzonego
» koncentrat pomidorowy
» zioła prowansalskie + oregano
» ser żółty
» jajko
Przygotowanie:
Połowę ciasta francuskiego posmaruj koncentratem pomidorowym, następnie posyp ziołami prowansalskimi i oregano. Ułóż plastry boczku, a potem posyp serem. Przykryj całość drugą połową ciasta i pokrój w paski.
Zroluj je i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posmaruj jajkiem i obficie posyp serem żółtym.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 20 minut. I gotowe, smacznego!