Zawiń to w liście kapusty pekińskiej, a będziesz zachwycony nowym smakiem. To warzywne gołąbki, których warto wypróbować. Przepis.
Gołąbki uwielbia prawie każdy. Zrobione z białej kapusty i mięsnego farszu z ryżem, a podawane z sosem pomidorowym. Warto przygotować nieco inną wersję tego klasycznego dania – z kapusty pekińskiej i warzywnego farszu. Smak zachwyci każdego smakosza.
Zawiń to w liście kapusty pekińskiej. Rewelacyjny przepis
Składniki:
» 1 kapusta pekińska
» 4 ziemniaki
» 1 cebula
» 1 łyżka masła
» pół papryczki ostrej
» 1 łyżka soli
» odrobina pieprzu do smaku
» 2 papryki czerwone
» 3 jajka + 3 łyżki mąki
» bułka tarta
Przygotowanie:
Liście kapusty pekińskiej pooddzielaj i odkrój twarde końce, a następnie umieść w większym garnku. Zalej gorącą wodą, następnie pozostaw tak na 30 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie przez 20 minut. Papryczkę ostrą i paprykę czerwoną pokrój bardzo drobno w kosteczkę. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle na niewielkim ogniu, następnie dodaj papryki i smaż przez kilka minut.
Ziemniaki odcedź i przepuść przez praskę, a potem dodaj smażoną cebulkę z papryką. Dopraw pieprzem do smaku. Faszeruj liście kapusty pekińskiej, następnie zawijaj tak jak gołąbki. Jajka i mąkę wymieszaj, a bułkę tartą wysyp na talerzyk. Obtaczaj gołąbki w jajku i bułce tartej, następnie smaż na patelni z dodatkiem oleju.
Smacznego!