Zawsze robię ten deser w Sylwestra z podwójnej porcji. Goście zachwyceni smakiem

Zawsze robię ten deser
fot. screen Youtube / Pyszne i proste jedzenie

Zawsze robię ten deser w Sylwestra i za każdym razem goście są zachwyceni zarówno wyglądem, jak i smakiem. Poznaj przepis i wypróbuj. 

REKLAMA

Deser z biszkoptu, kremu kajmakowego i śmietany to smak nie do opisania. Idealnie sprawdza się w Sylwestra, ale nie tylko. Szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Poznaj przepis poniżej.

Zawsze robię ten deser w Sylwestra. Goście są zachwyceni

Składniki: blacha do pieczenia 32×37 cm
Ciasto:
» 5 jajek
» szczypta soli
» 120 g cukru
» 160 g mąki
» 50 ml ciepłego mleka
» puszka kajmaku
» puszka orzeszków ziemnych
Bita śmietana:
» 150 ml śmietany kremówki 36% tłuszczu
» 50 g cukru
» 400 g serka śmietankowego

REKLAMA

Przygotowanie:
Jajka, szczyptę soli i cukier wrzuć do miski, a następnie ubij na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę i mieszaj, a następnie dodaj ciepłe mleko. Wymieszaną masę przelej na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.  Gdy ostygnie, wykrawaj z niego małe kółka np. szklanką. Układaj je na blaszce, a resztki biszkoptu zmiel w malakserze. Orzeszki ziemne zmiel trochę w malakserze i wymieszaj z kajmakiem.

Śmietanę ubij z cukrem i serkiem śmietankowym na puszysty krem. Każdy biszkoptowy krążek wysmaruj kremem, następnie wyłóż masę kajmakowo-orzechową na połowie porcji. Drugim biszkoptem przykryj masę i posmaruj śmietaną. Całość posyp zmielonymi resztkami biszkoptu i gotowe, smacznego!

REKLAMA