Zetrzyj jabłka i wymieszaj z tym składnikiem, a smak tego dania cię zaskoczy. To wyśmienity przepis na placuszki lepsze od racuchów.
Mało kto wie, że placuszki jabłkowe z dodatkiem jogurtu waniliowego to prawdziwy raj dla podniebienia. W smaku przypominają racuchy, ale ich przygotowanie jest o wiele prostsze i szybsze. Dzieci je wprost uwielbiają, bo są mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Przepis znajdziesz poniżej.
Zetrzyj jabłka i wymieszaj z tym składnikiem. Genialny przepis na placuszki
Składniki:
2 jabłka słodkie
200 g mąki pszennej
200 g jogurtu waniliowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj do nich jogurt waniliowy, cukier oraz jajka, następnie wymieszaj i wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia się składników.
Patelnię rozgrzej i spryskaj odrobiną oleju, następnie smaż placki z dwóch stron do zarumienienia. Podawaj z cukrem pudrem lub ulubionymi dodatkami, np. owocami. Smacznego!