Przepis na łatwy i pyszny obiad jest w zasięgu twojej ręki. Przygotujesz go w kilku krokach, które nie wymagają nadprzyrodzonych zdolności. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu i minimum chęci, aby zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Odkryj recepturę na tę hitową potrawę.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem to obiadowy klasyk
Zapiekanka przywołuje na myśl domowe ciepło i sycący posiłek. A jeśli jest super szybka i prosta w wykonaniu, może gościć na twoim stole nawet co 2 dni. Spróbuj przepisu koniecznie.
Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z mięsem mielonym
Składniki:
600 g mięsa mielonego
1,5 kg ziemniaków
600 g przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 cebule
olej do smażenia
2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki oregano
4 liście laurowe
ser Mozzarella
pieprz czarny
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki, a potem w niezbyt grube plasterki. Zalewamy warzywa wodą, mieszamy krótko, aby pozbyć się skrobi. Następnie odcedzamy je, wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy, aż się skarmelizuje i utraci twardość. Łączymy ją z posiekanym czosnkiem i gotujemy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Jarzyny umieszczamy w naczyniu.
Rozgrzewamy na patelni dodatkową porcję oleju i smażymy na nim mięso, aż się przyrumieni. Znów dodajemy do niego cebulę, a także liście laurowe, sól, pieprz, oregano i sproszkowaną paprykę, mieszamy. Wlewamy do mięsa przecier i dusimy kilkanaście minut.
Dno formy żaroodpornej wykładamy kartoflami, rozprowadzamy mieszankę mięsną i posypujemy wierzch sporą ilością sera. Zapiekankę pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 180°C. Smacznego.