Gotowanie ziemniaków wielokrotnie konsoliduje z ryzykiem – mieszcząca się w garnku woda może bowiem momentalnie wykipieć. Istnieje jednak pewien sprawdzony sposób, który pozwala tego uniknąć.
Przygotowanie posiłków w kuchni może niekiedy przysporzyć kucharzom wiele problemów. Jednym z nich jest kipienie wody w trakcie gotowania nie tylko kartofli, ale także kasz, ryżu czy makaronu. Okazuje się, że istnieją łatwe metody, które pozwalają uporać się z tymi kuchennymi potyczkami, dzięki czemu nie trzeba już na okrągło kontrolować gotującej się żywności. Poniżej zdradzamy skuteczny trik, znaliście go?
Ziemniaki kipią podczas gotowania? Zastosuj ten trik
Bez względu na to, czy będziecie gotować we wrzątku kartofle, ryż czy makaron – we wszystkich tych przypadkach z pomocą przychodzi drewniana łyżka. Wystarczy, że położycie ją na garnku, a płyn nie wydostanie się na zewnątrz.
Jak zapobiec kipieniu ziemniaków? Inne metody
Okazuje się, że nie tylko drewniana łyżka może zapobiec wykipieniu wody. Istnieją też inne sztuczki, które ułatwią wam gotowanie pyrek. Okazuje się, że ciecz w garnku może powstrzymać przed wykipieniem również niewielka ilość oleju. Wystarczy parę kropelek tłuszczu wlać prosto do garnka. Identycznie zadziała także mleko – jednak warto pamiętać, że nabiał zabarwi wodę i nada jej charakterystycznego smaku.