Wiele osób decyduje się na przyrządzenie jajecznicy na śniadanie jako znakomitej propozycji na dobry początek dnia. Propozycja od Magdy Gessler jest świetnym sposobem na urozmaicenie tego posiłku.
Zalety jajecznicy są niewątpliwie wszystkim znane. Poza walorami smakowymi, dostarcza ona niezbędnej energii na cały dzień. Poniższy przepis Magdy Gessler dodajemu tego posiłkowi dodatkowych korzyści.
Składniki:
12 jajek
500 g kurek
2 cebule
60 g gęstej śmietany
50 g masła
pęczek koperku lub pietruszki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczamy kurki, najlepiej przy użyciu szczoteczki. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki, podobnie jak cebulę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło. Najpierw szklimy cebulę, a dopiero później dodajemy grzyby i doprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie kurkumą.
Jajka dokładnie ubijamy ze śmietaną w energiczny sposób. Dodajemy do tego posiekaną zieleninę. Całość wlewamy na patelnię, po chwili zmniejszaąc ogień i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Po kilku minutach jajecznica jest gotowa.