Spośród wszystkich ziemniaczanych potraw, pieczone ziemniaki niewątpliwie należą do jednych z najsmaczniejszych. Propozycja ich podania po grecku zachwyci wszystkich.
Upieczone w piekarniku ziemniaki dosłownie nie mają sobie równych. Jeśli chcemy, aby wszyscy domownicy zachwycili się tym wspaniałym smakiem, skorzystajmy z poniższego przepisu na grecką wersję.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
50 ml soku z cytryny
2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki ze skórki, myjemy i dokładnie je wycieramy, po czym kroimy w półksiężyce. W misce mieszamy oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Ziemniaki następnie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę i polewamy je mieszanką oliwy i ziół.
Do brytfanny wlewamy tyle wody, aby tylko częściowo przykryła ziemniaki. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Gotowe ziemniaki warto podawać w towarzystwie sosu tzatziki, który wykonamy z jogurtu naturalnego lub greckiego i ogórka.