Ogórki kiszone dla wielu Polaków są bardzo atrakcyjną formą przekąski czy dodatku do obiadu. Stosując przepis wykorzystywany przez nasze babcie, otrzymamy w efekcie aromatyczne i pyszne ogórki.
Starodawne, tradycyjne receptury na przygotowanie kiszonych ogórków w zalewie opierały się na jednym szczególe. Wystarczy wykorzystać liście dębu, aby uzyskać znakomity smak i zachwycić nim swoich bliskich!
Składniki:
3 kg ogórków
3 l wody
25 g soli
4 główki czosnku
łodygi kopru razem z baldaszkami nasion oraz liśćmi
korzeń chrzanu
4 liście chrzanu
12 zielonych liści dębu
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i namoczenia ich w wodzie przez co najmniej 30 minut. Czyścimy również chrzan, jego liście, koper oraz liście dębu. Następnie czosnek dzielimy na ząbki, jednak ich nie obieramy. Potem trzemy na tarce chrzan.
Do każdego słoika wkładamy po dwa ząbki czosnku, odrobinę chrzanu, dwa liście dębu, pół liścia chrzanu i część łodyg kopru. Na koniec ciasno układamy ogórki i zalewamy je gorącą wodą z solą. Słoiki odwracamy do góry dnem, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w zacienione miejsce na 5 dni.