W Wielkanoc na eleganckim stole nie może zabraknąć wypieków. Goście z pewnością będą chcieli zjeść coś słodkiego. Grzechem byłoby nie podać im domowej babki. Wilgotna, puszysta i pyszna podbije kubki smakowe każdego łakomczucha. Jest łatwa w przygotowaniu, o czym zaraz sam się przekonasz. Swoim sprawdzonym przepisem na mistrzowski wypiek podzieliła się z fanami Ewa Wachowicz. Zachęcamy do przetestowania.
W trakcie świątecznych przygotowań, praca w kuchni nie zawsze idzie zgodnie z planem. Jajka pękają, pieczeń wychodzi sucha jak wiór, a w babce powstaje zakalec. Radziliśmy, jak poradzić sobie z pierwszym, jak i drugim problemem, natomiast dylemat z babką wielkanocną wcale nie musi cię dotyczyć. Wystarczy, że skorzystasz z dobrej receptury na idealny wypiek. Nie ma opcji, że słodka baba nie wyjdzie. Ewa Wachowicz zna się na rzeczy i piecze ją z uśmiechem na ustach. Jej sprawdzony przepis warto wypróbować.
Przepis Ewy Wachowicz na udaną babę wielkanocną dwukolorową
Lista składników:
4 średnie jajka
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
350 g cukru
3/4 szklanki mleka lub śmietany
1 paczka cukru waniliowego
250 g masła
3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy w naczyniu przy pomocy robota kuchennego na puszysty krem. Potem, nieustannie łącząc, wsypujemy cukier. Gdy masa uzyska gładką konsystencję, przekładamy do niej żółtka – jedno po drugim. Na końcu dosładzamy całość cukrem waniliowym.
Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Później sukcesywnie wsypujemy mąkę na zmianę ze śmietaną (mlekiem) do wcześniejszej masy, miksując na niskich obrotach.
Gdy powstanie aksamitna masa, przekładamy pianę z białek i lekko mieszamy je z ciastem przy użyciu łyżki. Mieszamy wszystko powoli i ostrożnie, bo inaczej białka opadną i ciasto będzie mało wyrośnięte.
1/2 przygotowanej masy odlewamy do pustej miski i wzbogacamy ją o kakao, mieszamy. Wnętrze blaszki na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przy pomocy łyżki nabieramy ciasto – raz jasne, raz ciemne i układamy je naprzemiennie w formie.
Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy, a potem dekorujemy według uznania, np. lukrem. Smacznego.