Zrób kurczaka w tym sosie. Będzie pysznie i wszystkich zaskoczysz

kurczak w sosie
fot. screen Youtube / Einfach und lecker

Nie ma nic lepszego na weekendowy obiad niż kurczak w wyrazistym sosie myśliwskim. Mięso wychodzi delikatne, a wyrazisty w smaku sos z dodatkami nadaje mu fenomenalnego smaku. To bogactwo smaku i aromatu na talerzu. Zapowiada się ciekawie, a efekt jest lepszy od oczekiwanego. Przepis do wymyślnych nie należy i poradzi sobie z nim nawet kuchenny debiutant.

REKLAMA

Gdy wyczerpią ci się pomysły na obiad, nie przejmuj się. Będziesz mógł w końcu odczarować swoją kuchnię i zaskoczyć bliskich daniem, którego być może jeszcze nie mieli okazji skosztować. Kurczaka, zamiast w rosole czy pod postacią kotletów podaj im na patelni. Złociste mięsne kawałki otoczone pachnącymi grzybami sosem to obiad marzenie. Domownicy będą wniebowzięci, a tak zrobiony kurczak na pewno trafi w ich gusta kulinarne. Ta receptura nigdy nie zawodzi.

Przepis na kurczaka w sosie myśliwskim

Składniki:
100 ml bulionu lub wody
3-4 kawałki kurczaka
1 łyżka suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
2 cebule
1-2 ogórki kiszone
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
garść suszonych grzybów
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka octu winnego
pieprz, sól
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
1 łyżka pokrojonej pietruszki naciowej
olej do smażenia

Przyprawy do mięsa:
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli

REKLAMA

Wykonanie:
Części kurczaka umyj, osusz i umieść w naczyniu. Natrzyj przyprawami i odstaw na minimum godzinę. Dobrze, by mięso marynowało się całą noc. Później podsmaż je na gorącym tłuszczu z obu stron, aż się zezłocą.

Zawartość patelni przełóż do sporego garnka. Na oleju, na którym grzał się kurczak, zeszklij pociętą w piórka cebulę. Wrzuć żurawinę i czosnek posiekany w plasterki, krótko podsmażaj. Następnie przełóż pomidory i mieszaj. Dodaj koncentrat i ocet, mieszaj i zagotuj. Wszystko zalej wywarem, wrzuć grzyby, ziarna ziela i liść laurowy. Uzyskanym sosem zalej kurczaka.

Przykryj naczynie i duś potrawę na małym gazie przez ok. 45 minut. Potem wsyp ogórki pocięte w półplasterki, mieszaj i gotuj przez kwadrans, aż mięsne kawałki zupełnie zmiękną.

REKLAMA

Sos zapraw mąką (mąkę wsyp do szklanki, zalej odrobiną wody, energicznie łącz i przelej do gorącego sosu). Mieszaj, ustaw mały płomień i duś, bez przerwy mieszając, aż sos stanie się gęsty. Potrawę oprósz zieleniną i podawaj.