Zrób pierogi z tym dodatkiem, a smakiem zachwycą każdego smakosza. Idealne na cieplejsze dni i nie tylko. Poznaj wyśmienity przepis.
Pierogi są szybkie w przygotowaniu, jednak więcej czasu zajmuje ich sklejanie. Jest pewien dodatek, który wykorzystywany jest zazwyczaj do ciast, ale świetnie komponuje się także w formie pierożków. Poznaj przepis.
Zrób pierogi z tym dodatkiem, a nie pożałujesz. Pyszne, mięciutkie i delikatne
Tym dodatkiem jest rabarbar. Świetnie pasuje do ciasta pierogowego. Pierogi z rabarbarem mają rewelacyjny słodko-kwaśny smak, który w połączeniu ze śmietaną tworzy przepyszną kombinację smaków. Idealne na każdą okazję, a zwłaszcza w ciepłe dni.
Składniki:
» 300 g mąki pszennej
» szczypta soli
» 200 ml gorącej wody
» 25 g masła
» 25 g rabarbaru
» 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli, następnie mieszając dolewaj gorącą wodę, a na koniec dodaj roztopione masło. Zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut.
Rabarbar posiekaj drobno, a potem przełóż do miski i posyp cukrem.
Ciasto na pierogi rozwałkuj i wykrajaj krążki, następnie nałóż farsz i dokładnie sklej. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, a kiedy zaczną wypływać na wierzch, to znaczy, że możesz je wyjąć.
Podawaj pierożki ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!