Rosół jest tradycyjną polską zupą, którą kochają dzieci i dorośli. Często podawana jest z makaronem, ugotowaną, pokrojoną marchewką i mięsem. Można posypać ją też pokrojoną natką pietruszki.
Odpowiednio przygotowany rosół zachwyci każdego. Ta zupa może być nie lada wyzwaniem, ale dzięki tym wskazówkom nauczysz się ją idealnie przygotować. Do dzieła!
Rosół – idealny przepis
Składniki:
1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg
3 litry wody
2 marchewki
2 pietruszki
około ¼ korzenia selera
1 cebula
kawałek pora
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
około 10 ziarenek pieprzu czarnego
pół łyżki soli
gałązka świeżego lubczyku (albo 1 łyżeczka suszonego)
Przygotowanie:
Kurczaka podziel na części, a następnie opłucz i przełóż do garnka. Wszystko zalej zimną wodą i doprowadź do gotowania. W tym czasie przygotuj potrzebne warzywa. Dokładnie je umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Obierz cebulę i opal nad palnikiem gazowym lub zgrilluj. Po zagotowaniu powstanie tzw. szumowina, której należy się pozbyć łyżką cedzakową lub sitkiem.
Do garnka możesz teraz włożyć wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz przyprawy (oprócz soli, lubczyku i natki pietruszki), a potem zmniejsz temperaturę palnika na niską, żeby zupa delikatnie mrugała. W tym czasie nie przykrywaj garnka.
Po godzinie gotowania dodaj sól, natkę pietruszki oraz lubczyk i gotuj przez kolejne 30 minut, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyjmij z zupy marchewkę i pokrój ją na plasterki albo w kostkę.
Gotową zupę najlepiej podawać z ugotowanym makaronem, marchewką, kawałkami gotowanego w rosole mięsa i świeżo skrojoną natką pietruszki.
Rosół jest gotowy! Zrobiony w ten sposób zachwyci każdego gościa w Twoimi domu.
Smacznego!