Zrób schabowe w tej panierce, a zaskoczysz swoich bliskich tym niezwykłym smakiem. Dzięki pewnemu składnikowi panierka nabiera pysznego aromatu i idealnie podkreśla smak mięsa. Poznaj przepis.
Panierka to najważniejsza część podczas przygotowywania kotletów drobiowych czy też schabowych. To właśnie ona nadaje najwięcej smaku. Kotlety to obiad popularny wśród Polaków, ale nie tylko – uwielbiają je chyba wszyscy. Aby nieco urozmaicić ich smak wystarczy dodać pewien składnik do panierki. Poznaj przepis i wypróbuj, a nie pożałujesz!
Zrób schabowe w tej panierce – będziesz zachwycony ich smakiem
Do panierki dodaj musztardę miodową. Dzięki temu kotlety będą mieć niezwykły smak, będą też soczyste i chrupiące. Musztarda zapewni im aromat, a mięso będzie idealnie mięciutkie. Poznaj przepis na miodową panierkę do kotletów.
Składniki:
» 4 plastry schabu
» 2 jajka
» 6 łyżek mleka
» 4 łyżki mąki
» 1 płaska łyżeczka soli
» pół łyżeczki pieprzu
» 1 ząbek czosnku
» 1 łyżeczka musztardy miodowej
» bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Schab rozbij tłuczkiem i odstaw. Do miseczki wsyp mąkę, sól, pieprz, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mleko i musztardę. Zmiksuj mikserem – masa musi być gęsta, dlatego możesz dodać więcej mąki jeśli potrzebujesz. Włóż do przygotowanej masy plastry schabu i odstaw na 10 minut.
Wsyp bułkę tartą na talerz, następnie wyjmuj kotlety z masy i od razu panieruj w bułce. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanej patelni z olejem przez 5-7 minut z każdej strony.
Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami. Smacznego!