Zupa dyniowa z niezwykłym składnikiem skradnie serca każdego smakosza. Jest idealna na chodne, jesienne dni. Rozgrzewa i jest sycąca. Poznaj przepis.
Dynia to przepyszny składnik wielu dań, a zwłaszcza zup. To symbol jesieni, idealnie rozgrzewa organizm, a dodatek ziemniaków i imbiru sprawia, że jest sycąca. W dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis znajdziesz poniżej.
Zupa dyniowa z ziemniakami i imbirem. Przepis
Składniki:
800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skórki, następnie usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę wraz z ziemniakami. W większym garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, następnie wrzuć dynię i ziemniaki. Dopraw solą, dodaj kurkumę i imbir, następnie smaż i mieszaj przez ok. 5 minut.
Wlej gorący bulion, przykryj pokrywką i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój na ćwiartki, usuń szypułki oraz nasiona. Pokrój w kostkę, następnie wzuć do zupy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec zmiksuj w blenderze z mlekiem. Podawaj z obranymi i podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!