REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZupa fasolowa w bezmięsnej odsłonie. Poznaj znakomity przepis

Zupa fasolowa w bezmięsnej odsłonie. Poznaj znakomity przepis

zupa fasolowa
fot. screen Youtube / Polsen kocht pannonischs ́ Beste

Fasolowa należy do tych zup, które nas rozgrzewają i do tego są treściwe. Tradycyjnie robi się ją z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, jednak potrawa smaczna jest też bez niej. Jeśli odpowiednio ją doprawimy, nabierze charakteru i będzie miała delikatny, mięsny posmak. Przyprawą, której nie może zabraknąć w wegetariańskiej fasolowej, jest wędzona papryka. Wypróbujcie koniecznie.

REKLAMA

Sezon jesienno-zimowy to odpowiedni czas, aby do jadłospisu wprowadzić więcej rozgrzewających zup. Jedną z nich jest aromatyczna zupa fasolowa – powinna ona już na dobre zagościć w waszym menu. Trochę starań związanych z moczeniem zasobnych w białko i sycących nasion fasoli naprawdę się opłaci. Smak tego dania jest nieziemski, a zawdzięczamy go wybitnie aromatycznej i słodkiej wędzonej papryce.

Zupa fasolowa w wersji wegetariańskiej – przepis

Składniki:
1 nieduża pietruszka
2 średnie marchewki
1 cebula
mały por
300 g fasoli Jaś
pół kilograma ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżka suszonego majeranku

Wykonanie:
Nasiona fasoli opłukaj, zalej wodą i odstaw do namoczenia na 12 godzin. Najlepiej wykonaj tę czynność wieczorem, dzień przed przygotowaniem dania. Zmień wodę i gotuj fasolę przez dwie godziny. Warzywa obierz i pokrój, czosnek oraz cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, delikatnie ją zeszklij, a potem dodaj czosnek. Po upływie 2 minut dorzuć pora, pietruszkę, marchew i ziemniaki. Zawartość w garnku duś przez 7 minut, często mieszając. Dodaj strączki i wodę z ich gotowania. Wsyp łyżkę majeranku i dopraw solą. Gotuj danie do momentu, aż kartofle zmiękną. Zbierz trzy chochle zupy (najlepiej wraz z fasolą), wrzuć do blendera i zmiksuj. Dzięki temu potrawa lepiej się zagęści. Zagotuj i dopraw do smaku pieprzem i papryką wędzoną. Przed podaniem fasolową oprósz natką pietruszki.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA