Zupa koperkowa jest zdrowa, pożywna, smaczna i bardzo aromatyczna. Ale żeby była jeszcze bardziej wyśmienita, wystarczy dodać jeden składnik. Sprawdź przepis.
Zupa koperkowa jest wyjątkowo smaczna – tak jak sama nazwa mówi, bazuje ona na koperku. Dzieci ją uwielbiają, bo jest delikatna i idealna na ciepłe dni. Jest pewien składnik, który podkręci jej smak i nada niezwykłego smaku. Poznaj przepis i wypróbuj.
Zupa koperkowa – ten składnik nada jej niezwykłego smaku
Dodaj do zupy koperkowej kosteczkę śmietankowego sera topionego Almette. Dzięki niemu zupa będzie miała obłędny, delikatny i zarazem wyrazisty smak, dlatego warto wypróbować tej wersji.
Składniki:
» 5 skrzydełek lup porcja rosołowa
» włoszczyzna
» 1 cebula
» ziemniaki
» 1,5 łyżeczki soli
» pieprz czarny
» 5 czubatych łyżek posiekanego koperku (bez łodyżek)
» 80 ml śmietanki kremówki 30%
» 1 trójkątny serek topiony Almette śmietankowy
» 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso ugotuj w 2 l wody, zbierz szumowiny. Dodaj pokrojone warzywa, cebulę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wrzuć masło i gotuj do miękkości. W tym czasie pokrój ziemniaki w kosteczkę, a potem ugotuj je w osolonej wodzie.
Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, odcedź je, a następnie dodaj do zupy serek topiony, śmietankę, a na koniec posiekany koperek. Gotuj przez 5 minut.
Podawaj z warzywami i mięsem, smacznego!