Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i odżywczy lunch, to wypróbuj wyśmienitą zupę krem z kalafiora.
Zupa jest lekka i zdrowa, dlatego może być znakomitym pomysłem na pierwsze danie obiadowe. Warto przyrządzić większą ilość tego przysmaku, aby potem móc go zamrozić i zjeść w sytuacji, gdy najdzie nas ochota na coś szybkiego i pysznego.
Zupa krem z kalafiora – przepis
Składniki:
2 duże ziemniaki
2 l bulionu warzywnego
1 duży kalafior lub 2 mniejsze
500 ml mleka
1 łyżka masła
1 cebula
pół szklanki śmietanki kremówki
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
5 łyżek oliwy
opcjonalnie: grzanki, starty ser cheddar, nasiona słonecznika, świeży szczypiorek
Sposób przygotowania:
Najpierw oderwij liście z kalafiora i usuń głąb. Następnie oddziel różyczki i włóż je do garnka. Obierz cebulę i ziemniaki, pokrój je w kostkę i przełóż je do różyczek. Potem dodaj do garnka masło i połowę oliwy.
Podgrzewaj warzywa na niewielkim gazie, a gdy zaczną skwierczeć, przemieszaj je i przykryj pokrywką. Wszystkie jarzyny krótko podsmaż (ok. 10-15 min) na małym ogniu, czasami zamieszaj. Gdy zmiękną, dodaj do nich wywar, zagotuj zupę i wlej do niej mleko. Powtórnie zagotuj potrawę na małym ogniu. Dodaj do niej pieprz, sól i gałką muszkatołową. Zupę zdejmij z gazu w momencie, gdy warzywa zaczną się rozpadać. Dodaj do niej śmietanę i zacznij miksować na gęsty krem.
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę bulionu. Po dodaniu śmietany nie zagotowuj zupy ponownie. Danie możesz serwować z grzankami, startym serem, świeżym szczypiorkiem albo innymi ciekawymi dodatkami np. lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.