Mnóstwo osób uwielbia krupnik. Zaletą tej zupy jest jest możliwość przygotowania jej na różne sposoby, niekiedy mocno niespodziewane. Poniższy przepis udowadnia, że receptura ta może być bardzo ciekawa.
Krupnik rzecz jasna najczęściej przygotowywany jest na bazie mięsa. Dzięki niemu otrzymujemy wyjątkowy smak zupy, która dla wielu osób stanowi wspomnienie dzieciństwa. Poniższa propozycja nieco zmienia postrzeganie na tę potrawę.
Składniki:
włoszczyzna
marchewka
pietruszka
duży, suszony prawdziwek
sól
pieprz
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sos sojowy
sos Worcestershire
100g kaszy pęczak
3 ziemniaki
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę z suszonym podgrzybkiem gotujemy w garnku. Gdy warzywa staną się miękkie, wyjmujemy je i zachowujemy do przygotowania wegetariańskiego pasztetu. W innym gotujemy kaszę pęczak i ziemniaki. Po tym, jak zmiękną, dodajemy do rosołu sos Worcestershire, sól, pieprz, dwa liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego i sos sojowy. Dodajemy także pokrojoną świeżą pietruszkę i marchewkę.
Wszystkie składniki łączymy w jednym garnku. Następnie zabielamy zupę zahartowaną śmietaną i podajemy, kiedy jest ona jeszcze gorąca. Zupa jest gotowa!