REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto tak pyszne, że znikają po nim nawet okruszki. Nie musisz go...

Ciasto tak pyszne, że znikają po nim nawet okruszki. Nie musisz go piec

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / SikorkaGotuje

Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego? Stwórz szybkie ciasto z herbatników i czekolady mlecznej. Przysmak zachwyci każdego łakomczucha – niezależnie od wieku. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję tego deseru, bo jest tak smakowity, że nie obejdzie się bez dokładek. A jeśli masz sporą rodzinkę, to jedna blaszka nie wystarczy, by obdzielić wszystkich. Ciasto wygląda bardzo efektownie i deklasuje gotowe wyroby z cukierni. Najlepsze jest to, że nawet nie trzeba go piec. Tym bardziej warto się skusić.

REKLAMA

Czekolada i herbatniki to duet doskonały

Czasami pieczenie ciast stanowi spore wyzwanie, zwłaszcza dla mało doświadczonych kucharzy. Niekiedy biszkopt lub sernik może opaść albo w wypieku pojawi się zakalec. To niemiły widok, szczególnie jeśli bardzo się staraliśmy i poświęciliśmy mnóstwo cennego czasu. Niemniej jednak słodki kąsek i tak da się przygotować na czas. Nie ma co rozpaczać i warto podjąć kolejną próbę. Ten przepis na ciasto bez pieczenia nie przysporzy nikomu żadnych kłopotów i uda się za każdym razem. A efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.

Zamiast wstawiać specjał do piekarnika i modlić się o to, by pięknie wyrósł i równomiernie się upiekł, wstaw go do lodówki. To w niej „dojdzie”, a wszystkie warstwy idealnie się ze sobą połączą. Zerknij na ten banalny przepis i przygotuj wszystkie niezbędne składniki z poniższej listy.

Przepis na obłędne ciasto bez pieczenia z czekoladą i herbatnikami

Lista składników:
100 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej
2 jajka
szczypta soli
2 paczki cukru waniliowego
100 g masła
1 litr mleka
orzeszki ziemne
100 g śmietany kremówki
2 tabliczki mlecznej czekolady

REKLAMA

Opis przygotowania:
Umieszczamy ciasteczka w formie wyścielonej papierem pergaminowym. W naczyniu dokładnie mieszamy jajka, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i obydwa cukry. Powinna powstać masa o jednolitej teksturze.

Następnie dolewamy do niej połowę mleka, a niedługo potem resztę, zagotowujemy, nieustannie mieszając. Dodajemy masło i mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 porcje i na początku wlewamy do formy tylko jedną. Rozsmarowujemy i przykrywamy herbatnikami. Czynność wykonujemy 3-krotnie.

Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę i dodajemy kremówkę, podgrzewamy oba składniki i mieszamy, aż czekolada będzie płynna i uzyskamy aksamitny krem.

REKLAMA

Przekładamy do niego drobno pokrojone fistaszki i mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na powierzchni deseru i wkładamy go do chłodziarki na całą noc. Kolejnego dnia możemy go kroić i podawać. Ta wersja ciasta bez pieczenia jest obłędna w smaku i zadowoli wszystkich łakomczuchów bez wyjątku. Instrukcja przygotowania jest do opanowania i nie przysporzy nikomu żadnych trudności. Za to deser uprzyjemni zimowe popołudnia.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA