Arbuz jest pyszny bez żadnych dodatków, ale równie dobrze można go serwować w postaci sałatek. Sałatki z arbuza można przygotować łatwo i błyskawicznie. Są pyszne, małokaloryczne i zdrowe!
Świetnym sposobem na sałatkę jest wykorzystanie owoców, koziego sera i rukoli. Należy przygotować 300 g miąższu arbuza, 100 g koziego sera, garść rukoli, garść jeżyn, garść jagód, kilka łyżek winegretu. Arbuza trzeba pokroić na kawałki takiej samej wielkości jak ser. Rukolę umyć i osuszyć. Na talerzu wyłożyć garść sałaty, a na niej rozrzucić cząstki arbuza oraz umyte jagody i jeżyny. Na koniec całość skropić domowym winegretem i od razu spożywać.
Innym pomysłem na sałatkę z w wykorzystaniem arbuza jest sałatka w greckim stylu. Jak informuje redakcja gazety.pl należy przygotować 200 g miąższu arbuza, 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach, kilka plasterków czerwonej cebuli, 100 g sera feta, garść rukoli, roszponki lub mieszanki sałat, świeżo zmielony czarny pieprz i oliwę z oliwek. Arbuza trzeba pokroić w kawałki, a cebulę w plasterki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatę również umyć i osuszyć. Ser rozdrobnić palcami. Następnie ułożyć na talerzu sałatę, i na to położyć resztę składników. Dodatkowo można dodać ciemne oliwki lub kapary.
Najprostsza sałatka składa z arbuza i twarogu. Wystarczy mieć 300 g miąższu arbuza, 100 g twarogu chudego lub półtłustego, 1/2 szklanki listków mięty i 1-2 łyżki płynnego miodu. Arbuza należy pokroić na cząstki. Twaróg odsączyć z serwatki i rozdrobnić między palcami a miętę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i polać miodem.