Pamiętasz to pyszne ciasto? Jeśli nie, to koniecznie przypomnij sobie ten smak z dzieciństwa i wypróbuj klasycznego przepisu z zeszytu babci.
O tym cieście z pewnością słyszałeś w dzieciństwie. Przypomina babkę, jednak przygotowanie jest nieco inne. W dodatku ma ono warstwę budyniową, pieczoną razem z masą. To niesamowity smak. Poznaj przepis, znajdziesz go poniżej.
Pamiętasz to pyszne ciasto? Koniecznie poznaj przepis
Składniki:
Ciasto:
» 5 białek
» 5 żółtek
» 180 g cukru
» 100 ml mleka
» 100 ml oleju roślinnego
» 250 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
» 800 ml mleka
» 80 g budyniu waniliowego
» 2 łyżki cukru
Krem:
» 250 ml śmietanki
» 30 g cukru waniliowego lub cukru
» 400 g kwaśnej śmietany
» tarta czekolada + orzechy do posypania
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Do żółtek dodaj cukier, następnie także zmiksuj na gładką, puszystą masę i dodaj mleko oraz olej. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a potem wymieszaj i przelej 1/3 masy do oddzielnej miski. Dodaj do 1/3 masy kakao oraz wymieszaj. Jasne ciasto przelej do blaszki z papierem do pieczenia, a potem wlej ciemną masę.
600 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, a 200 ml wymieszaj z budyniem waniliowym i cukrem. Wlej do gotującego się mleka, następnie energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przelej ją od razu na masę w blaszce, następnie pomieszaj wykałaczką i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 30 minut.
Po upieczeniu odczekaj, aż ciasto wystygnie, a następnie w tym czasie zrób krem. Śmietankę ubij z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukrem, aż zgęstnieje. Wyłóż na wierzch krem śmietankowy, a potem możesz opcjonalnie posypać tartą czekoladą i orzechami. Smacznego!