REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDelikatna, puszysta rolada kokosowa bez pieczenia. Mało roboty, a efekt jak marzenie

Delikatna, puszysta rolada kokosowa bez pieczenia. Mało roboty, a efekt jak marzenie

rolada kokosowa bez pieczenia
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Rolada kokosowa bez pieczenia to fantastyczny pomysł na deser, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem. Jest delikatna, puszysta i rozpływa się w ustach. Sprawdzi się na każdą okazją. Poznaj niezawodny przepis na wyśmienitą roladę wypełnioną aromatycznym kremem kokosowym.

REKLAMA

Rolada kokosowa bez pieczenia to ciacho, którym można rozkoszować się po obiedzie lub podać wtedy, gdy odwiedzą nas goście. Tym obłędnym ciastem będą oczarowani zwłaszcza fani kokosu. Rolada nie jest trudna w wykonaniu, a z recepturą poradzą sobie nawet niedoświadczeni domowi kucharze.

Krem wykonany jest tylko z 4 składników. Otula go masa kakaowa składająca się m.in. z gotowych herbatników i mleka. Tej rolady powinny skosztować w szczególności osoby, które uwielbiają kremowe słodkości i oczywiście – kokos!

Przepis na pyszną i prostą roladę kokosową bez pieczenia

Składniki na 4 porcje:
masa kokosowa:
1/2 szklanki cukru pudru (szkl. 250 ml)
200 g masła
sok z jednej cytryny
100 g wiórków kokosowych

masa kakaowa:
1/2 szklanki zimnego mleka
300 g herbatników
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
W naczyniu ucieraj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, wiórki kokosowe i wszystko miksuj robotem kuchennym. Powstałą masę kokosową włóż do chłodziarki na 30 minut.

Herbatniki zmiel w malakserze lub przy użyciu wałka (powinny mieć konsystencję bułki tartej). Rozdrobnione ciasteczka wsyp do naczynia, dodaj kakao, cukier puder i mleko, starannie mieszaj do otrzymania zwartej, gęstej masy.

Na arkuszu papieru pergaminowego umieść masę kakaową, przykryj kolejnym arkuszem papieru i rozwałkuj na kwadratowy bądź prostokątny placek.

Na masie kakaowej równo rozmieść krem kokosowy, pamiętając o zostawieniu ze wszystkich stron przerwy przy brzegu (ok. 2 cm). Przy użyciu pergaminu formuj roladę. Zawijaj ją w ten papier, a potem wstaw ciasto do lodówki na parę godzin lub na całą noc. Gotową roladę przed podaniem pokrój w plastry. Smacznego.

Czytaj też: Niebiańsko pyszne ciasto Kiwoszek. Rozpływa się w ustach

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA