Smaczny i lekki jabłecznik na biszkopcie z dodatkiem bitej śmietany to idealny pomysł na coś słodkiego po obiedzie. Deser jest pyszny, miękki i aromatyczny, a poszczególne warstwy świetnie się ze sobą komponują. Nic dodać, nic ująć. Koniecznie zróbcie ten jabłecznik – rarytas na pewno posmakuje Waszej rodzince. Receptura nie wymaga zbyt wielu zdolności kulinarnych ani wysiłku.
Mało jest osób, które nie przepadają za słodkościami. Jabłecznik to ciasto, które często gości na polskich stołach, mimo że jego przyrządzenie może zająć czasami sporo czasu. Jednak nie w tym przypadku. Zdecydujcie się na jabłecznik z tego przepisu, a zobaczycie, że pieczenie potrafi być szybkie, łatwe i przyjemne.
Przepis na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
Składniki:
Na biszkopt:
100 g mąki pszennej,
160 g cukru
8 jajek
100 g mąki ziemniaczanej
masa jabłkowa:
500 ml wody+200 ml
1,1 kg jabłek
170 g cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
2 budynie śmietankowe
masa śmietankowa:
2 łyżki cukru pudru,
2 śmietan fiksy
500 ml śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Białka ubij z odrobiną soli, a gdy dobrze się spienią to wsyp cukier i miksuj około 8 minut, potem zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Teraz przesiej do masy obydwie mąki i mieszaj drewnianą łyżką. Powstałe ciasto przelej na blaszkę (35×25) włożoną papierem pergaminowym, wygładź je i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (tryb: góra dół) przez ok. 25 min – do suchego patyczka. Biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
Obrane jabłka pokrój w kostkę (po obraniu uzyskasz jakieś 850 g). W rondelku zagotuj pół litra wody z cukrem, wrzuć owoce i cynamon. Gdy całość się zagotuje, to na niewielkim gazie gotuj masę ok. 5 minut. Do 200 ml wody dodaj oba budynie, mieszaj i dodaj do jabłek, mieszaj żwawo i gotuj jeszcze minutę, aż zaczną wypuszczać bąbelki – wtedy wyłącz ogień.
Gorącą masę rozprowadź na jednym cieście biszkoptowym, wygładź i przykryj kolejną jego częścią, delikatnie dociskając dłońmi. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Ubijaj zimną śmietankę na sztywno, dodaj cukier puder i fixy, jeszcze przez chwilę miksuj, aż składniki się połączą. Gotową masę rozprowadź na wierzchu deseru, a potem wstaw go do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.
Czytaj też: Szybkie ciasto budyniowe z truskawkami. Pysznie smakuje i zawsze się udaje